arrow Wróć
search
Wyszukaj

Kanapka ze śledzikiem

01.03.2017

Mini kanapka 1

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Składniki:

- cebula                                                    1 średnia sztuka                                                       

- masło                                                     1 łyżka

- buraki czerwone                                      0,5kg

- cukier brązowy                                       200g

- sok z cytryny                                          2 łyżki

- ocet jabłkowy                                         2 łyżki

- imbir                                                     ½ łyżeczki

- cynamon                                                ½ łyżeczki

- twaróg tłusty                                          300g

- chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)

- filety śledziowe                                       4 szt.

- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły

- szczypiorek                                             1 pęczek

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star